Kuih Almond London

Koleksi kuih raya tempohari, lupa nak hantar posting jat sini.  lain kali boleh buat lagi, tak payah tunggu musim raya pun.

 

Bahan-bahan:-
125 g mentega
75 g gula aising
1 kuning telur
1 st esen vanilla
225 g tepung gandum*
1 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak)
335 g badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel

Hiasan:-
300 g coklat masakan
1/2 sb lemak sayur
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan(jika suka)
Paper cup saiz kecil secukupnya

Cara membuatnya:-
  1. Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, anggaran3/4 st dan salutkan doh tadi pada sebiji badam.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan. Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.
  4. Celupkan sebiji biskut ke dalam coklat menggunakan chopstick, masukkan dalam paper cup . Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas.(jika menggunakannya )Buat seterusnya dan susuh rapat2 antara satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara....

Comments