Quiche Tuna

Semalam ada tetamu datang bertandang ke rumah.  Umi terfikir nak buatkan quiche tuna, bahan-bahannya semua dah ada.  Resepinya ambil dari blog Cik Mat Gebu.  Apalagi, jom..!

Bahan Pastri :-)
220 g tepung gandum
125 g mentega
(marjerin pun boleh)
1 camca besar gula aising
1 biji telur, dipukul sedikit

Bahan Inti :
1 tin tuna - ditoskan
1 biji bawang besar - potong dadu
1 ulas bawang putih - cincang halus
1 cawan mix vege (umi atak letak pun, ganti dengan lada benggala merah
1 camca besar mentega
1/2 cawan susu segar
2 helai bay leaf (umi ganti dengan daun bawang)
1/2 ketul kiub pati ikan bilis "MAGGI"-( umi tak letak pun)
1 camca teh serbuk lada hitam
2 camca besar hirisan daun bawang- hiasan
25 g parutan keju cheddar -untuk hiasan

Bahan Kastard :
3 biji telur
1/3 cawan susu segar
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam
-semua bahan ini dibancuh sebati

Cara membuatnya :-)
  1. UNTUK PASTRI: Gaul semua bahan dalam mangkuk  hingga menjadi doh yang tidah melekat di tepi mangkuk. Bungkus dengan plastik danmasukkan sebentar ke dalam peti sejuk (anggaran  20 mini).
  2. UNTUK INTI: Panaskan mentega dalam kuali, bila cair, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi, masukkan sayuran dan gaul rata. Masukkan ikan tuna, serbuk lada hitam dan susu. Kacau sebati dan masak dengan api perlahan hingga kering. Angkat dan ketepikan sebentar.
  3. PENYEDIAAN QUICHE TUNA BERKEJU:-) Keluarkan doh, canai diantara 2 keping plastik. Canai setebal 0.3cm.  Alihkan ke dalam acuan tart  yang dasarnya boleh ditanggalkan. Kemaskan dan potong lebihan doh, cucuk permukaan doh dengan garfu.  Masukkan ke oven dan bakar sebentar anggaran 15 minit pada suhu 175C. 
  4. Keluarkan pastri tadi dari oven, ratakan inti dan tuang bahan kastrad. Tabur hirisan daun bawang dan parutan keju cheddar. Sambung membakar untuk 25 minit lagi hingga permukaan quiche menjadi kuning keemasan. Sejukkan sebelum dipotong untuk hidangan.



selepas dibakar.

Comments