Blueberry Choc Cheese Trifle

Resepi trifle ini agak berbeza dengan trifle yang biasa umi makan.  Trifle ini penuh lemak berkrim dan mewah dengan coklat serta blueberry.  Kira tak begitu sesuai untuk orang yang sedang berdiet ni.  Resepi ini umi jumpa di blog  TTM yang duduk kat Australia sana.  Resepi asal boleh rujuk sini. 
Umi ubah suai sedikit resepi ini mengikut citarasa umi pulak, untuk mudah buat rujukan nanti.

Ok ini resepi versi umi:
Lapisan pertama
Swiss roll perisa coklat/mocha
- potong swiss roll dan susun dalam bekas yang sesuai


Lapisan kedua
1/2 peket serbuk agar-agar segera
2 c air
Blueberry filling
- sebatikan serbuk agar-agar dan air dan panaskan biar didih.
- tuang atas lapisan pertama.  Biar seketika.
- Letakkan blueberry filling secara rata di atas lapisan ini.
- boleh juga diganti dengan buah peach atau cherry


Lapisan ketiga
1/3 c tepung jagung
1/4 c gula kastor
1 - 11/2 c susu segar
150g dark cooking chocolate
- sebatikan tepung jagung dan gula dlm periuk
- tuang susu sambil dikacau perlahan-lahan
- masak dengan api sederhana hingga adunan menjadi kental, tutup api.
- masukkan dark chocolate dan kacau sehingga chocolate larut.
- tuang atas lapisan kedua
- sejukkan selama 15 minit


Lapisan keempat
250g cream cheese (agak tebal, kurangkan sikit lain kali)
150ml whipping cream
1/4 c gula
- putar cream cheese dan gula biar kembang
- masukkan whipping cream
- tuang atas lapisan ketiga tadi
- sejukkan 4-6 jam di dalam peti sejuk
- hias dengan taburan kekacang dan parutan coklat




Comments

Anonymous said…
salam...nak minta izin ya, nk guna resepi awak ni...terima kasih.