Pengat pisang

Macam-macam hidangan boleh dibuat menggunakan pisang; antaranya cucur, kek, muffin, popia, pengat dan lain-lain.  Antara bubur/pengat yang paling digemari oleh seluruh isi rumah ini adalah pengat pisang.  Umi menggunakan pisang nangka, nak guna pisang abu pun sedap juga.
Resepinya mudah sahaja, yang ini olahan umi sendiri untuk rujukan akan datang.

Bahan:
5-6 biji pisang nangka - dihiris serong anggaran 1 inci
1/2 c biji sagu - rendam sebentar
3/4 c santan pekat - umi guna santan kotak jenama Harmuni
1-11/2 c air
1/2 keping gula kerek (gula melaka)
4 sb gula pasir

Cara membuatnya:
1.  Didihkan santan bersama air, gula, gula kerek dan biji sagu.
2.  Masukkan potongan pisang tadi.  Biar didih seketika.
3.  Tutup api, hidangkan.

Comments

mak su eni said…
eni nak try wt pengat pisang..teringin gler2.tp xde gula kerek la.klu pki brown sugar sedap x??
ke lain rs die??

pisang kt cni ad 1jenis je.pisang yg org selalu mkn saje tue..boleh gak ke?
Nor said…
bole je eni, tapi kalu nak lagi sedap guna pisang nangka. kalau takde gula kerek ni, brown sugar pun boleh. rasa mungkin lari sikit tapi still ok. kata org tua2: takde rotan akar pun jadi..