Kuih Mazola kegemaran

Ini adalah resepi kuih mazola yang paling umi suka.  Tak kira musim perayaan atau tidak, umi mesti nak ada stok kuih ni.  Buatnya pun mudah, yang penting sedap dan menepati citarasa umi.  Tak sangka pula anak-anak pun suka kuih mazola ni.  Asalnya yang memperkenalkan kuih ini adalah Cik Ida.  Jadi kalau cik Ida rajin nak buat sendiri, cubalah resepi ini.  resepi asal ambil dari lilydvalley of MyR.

Bahan-bahan:
  • 200gm tepung gandum
  • 200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
  • 100 gm gula -kisar halus
  • 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
  • Kuning telur

Cara membuatnya:

  1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
  2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
  3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
  4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.

Senang je kan?

Comments