Lontong nasi impit

Antara sarapan popular di Malaysia yang boleh kita jumpa hampir di setiap negeri terutama sebelah pantai barat Semenanjung Malaysia.
Sarapan ini agak berat dan lengkap dengan nasi, lauk, sayur dan kuah. Complete meal begini boleh dihidangkan sebagai makan tengahari juga.

Bahan-bahan :
kacang panjang - dipotong
Tauhu - dipotong 4 dan digoreng 
Tempe - dipotong nipis dan digoreng
Lobak merah -dipotong bulat
2 serai - diketuk
isi udang -buang kulit
1 kotak santan pekat
sedikit  air

Bahan Kisar :
1sb Udang kering - rendam, toskan
1 bawang besar
3 bawang merah
sedikit kunyit hidup


Cara membuatnya:
1. Masak bahan kisar bersama separuh santan dan air serta serai sehingga hampir mendidih, 
2. Masukkan isi udang diikuti dengan sayur yang keras dahulu kemudia sayur lembut.
3. Masukkan baki santan pekat dan tempe seta tauhu goreng
4.  Perasakan dengan garam secukup rasa
5. Hidangkan bersama nasi impit, telur rebus dan sambal kelapa jika suka.


Comments