Light blueberry cheesecake

Dapat resepi ni dari FB resepi Shiela Rusly. Terasa nak sangat mencuba sebab nampak ringkas sangat cara membuatnya. Kebetulan bahan-bahan pun sedia ada di dapur. Apalagi...

Saya kongsikan di sini resepinya.
Bahan-bahan:
300ml susu segar
150g creamcheese
3 biji telur saiz A
90g gula kastor
110g mentega
110g tepung gandum (saya guna tepung naik sendiri)
1 st esen vanila
Sedikit blueberry

Cara membuatnya:
1. Panaskan oven 180 celsius
2. Panaskan susu segar dan cheese. Kemudian masukkan mentega dan ketepikan.
3. Asingkan putih telur. Pukul biar bertanduk menjadi meringue bersama gula kastor.
4. Pukul sedikit kuning telur dan masukkan ke adunan susu tadi.
5. Ayak tepung dan masukkan ke adunan. Kaupkan meringue dan esen vanila. Sebatikan.
6. Ambil 3 senduk adunan letak dalam loyang bulat, paipkan blueberry buat bulatan. Kemudian sendukkan 3 senduk adunan dan ulang paipkan blueberry.  Sehingga habis adunan tadi.
7. Bakar dalam oven secara baine marie selama 40-45minit.

Comments